Pohjois-Suomen alueorganisaatioiden vastuullisuusviestintä: Vetovoimatekijöitä tulevillekin sukupolville

Ainutlaatuisten luonnonympäristöjen säilyttäminen on avainasemassa, kun Pohjois-Suomen matkailun alueorganisaatiot viestivät vastuullisuudestaan. Jäte nähdään osana vastuullisuutta, ja se ymmärretään vaikuttavaksi, pelkkiä roskia laajemmaksi ilmiöksi. Viestintä jakautuu selkeästi kahteen ryhmään: alueorganisaation omista toimista viestimiseen ja matkailijoille osoitettuun viestintään.

Kandidaatintutkielmassani tarkastelin matkailun alueorganisaatioiden vastuullisuusviestintää. Valitsin alueorganisaatiot eri puolilta Pohjois-Suomea: Visit Rovaniemi, Visit Levi, Inari-Saariselkä, Ruka-Kuusamo, Syöte ja Discover Muonio. Vastuullisuusviestintä on kuluttajien tai muiden sidosryhmien tietoisuuden lisäämistä tarjolla olevista vastuullisista tuotteista ja palveluista, ja se kuuluu matkailun alueorganisaatioiden tehtäviin.

pixabay.com

Syötteen alueorganisaatio tarjoaa yksityiskohtaisinta tietoa vastuullisuustoimistaan, mutta erityisesti kuvien ja tekstin jaottelun puuttuminen vähentävät viestinnän kiinnostavuutta ja siten myös sen vaikuttavuutta. Discover Muonio ja Visit Levi panostavat viestien selkeyteen ja kiinnostavuuteen, mutta täsmällisen ja yksityiskohtaisen informaation määrä on vähäinen. Inari-Saariselkä, Ruka-Kuusamo ja Visit Rovaniemi tasapainottavat informaation ja kiinnostavuuden muun muassa täydentämällä viestintää linkeillä sekä jaottelemalla tekstiä pienempiin kokonaisuuksiin.

Alueorganisaatioiden vastuullisuusviestintä on kahtiajakoista. Osa alueorganisaatioista kohdistaa viestinnän suoraan matkailijoille ja muille sidosryhmille tarjoten samalla selkeitä käytännön vinkkejä ja ohjeita. Loput aineiston alueorganisaatioista viestivät oman alueensa vastuullisuutta edistävistä toimista yleisemmällä tasolla, lisäten samalla tietoisuutta ja esitellen alueen toimintaa ja toimintoja. Molemmat viestintätavat ovat keskeisiä vastuullisuusviestinnässä ja täydentävät toisiaan, mutta aineistoni alueorganisaatiot toteuttavat verkkosivuillaan vain jompaakumpaa.

Useimmat alueorganisaatioista kertovat kierrätyksestä ja alueen jätehuollosta vastaavista toimijoista verkkosivuillaan. Roskattomuus nousee esille erityisesti retkeilyn kontekstissa. Jäte on osa ympäristönsuojelua ja ekologista vastuullisuutta, ja matkailijoita ohjataan sekä pohtimaan että ottamaan vastuuta jätteestä.

Tulokseni osoittavat, että Pohjois-Suomen alueorganisaatiot toteuttavat verkkosivuillaan vastuullisuusviestintää johdonmukaisesti ja kokonaisvaltaisesti. Vaikka erot ovat suuria, tavoitteena on säilyttää alueiden ja kohteiden vetovoimatekijät myös tuleville sukupolville.

Eveliina Harju

Yhteiskuntatieteiden tiedekunta, matkailututkimus

Lapin yliopisto

eveharju(at)ulapland.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s