
Kandidaatintutkielmassani tarkastelin Suomen ruokamatkailun strategista kehittämistä. Miksi? Osallistuin 10.11.2021 Helsingin matkailuseminaariin jossa puhujana oli Henri Alén, joka valittiin vuonna 2021 Suomen ravintola-alan ammattilaisten ammattilaiseksi. Hänellä oli huoli siitä, että Suomella ei ole maabrändiä ruokamatkailumaana. Aloin tosissani miettiä ongelmaa. Miksi Suomeen ei matkusteta syömään? Päätin tutkia asiaa. Silloin löysin tulevan tutkielmani aineiston. Suomen uusin ruokamatkailun strategia on tehty vuosille 2020–2028 ja osana sitä on luotu toimenpiteet ruokamatkailun kehittämiseen. Tämä strategia on järjestyksessään toinen, ja on jatkoa Suomen ensimmäiselle ruokamatkailun strategialle, joka julkaistiin vuonna 2015.
Strategiasta ensimmäisenä huomasin teemat. Teemat toimivat ruokamatkailun ydinviesteinä niin markkinoinnissa kuin tuotekehityksessä ja viestinnässäkin. Ensin koin teemat hieman sekavina, koska ne englanninkielisinä isku-slouganeina iskivät silmille suomenkielisen strategiatekstin seasta.
1. Taste of place Eat local and sense Finland!
2. Pure & Natural Eat slow and healthy in Finland!
3. Cool & Creative Eat wild and happy in Finland!
Syvemmän tarkastelun jälkeen aineistolähtöisen sisällönanalyysin keinoin, ymmärsin että teemat ovat itseasiassa melko nerokkaita. Samaa mieltä olivat myös asiantuntijat, joita haastattelin kandidaatintutkielmaani varten. Ehdottomaksi henkilökohtaiseksi suosikiksi tutkimuksessa nousi kuitenkin näistä ensimmäinen: paikallisuus. Paikallisuudella voidaan saavuttaa ruokamatkailussa suuria asioita. Tässä kolme tärkeintä paikallisuuden teeman voimaa.
- Paikallinen ruoka on autenttinen osa kulttuuria ja matkailijat rakastavat sitä!
- Paikallisista ostamalla, yrityksiä ja työllisyyttä tukemalla ja paikallista maatalouselinkeinoa tukemalla, voit tukea vastuullista suomalaista ruokaa!
- Paikan kukoistava ruokamatkailu osoittaa paikallisille, että heillä on aihetta ylpeyteen. Ruokamatkailu voi lisätä ja vahvistaa paikallisten identiteettiä ja ylpeyttä omasta ruokakulttuurista! (Suomalainen on nöyrä, mutta välillä täytyy loistaa!)
Mitä jos tänä kesänä, valitsisit matkakohteesi Suomessa sen ruokatarjonnan perusteella? Voit yllättyä siitä, mihin makumatka vie ja oppia paljon uutta ruuasta, kulttuureista, Suomesta ja jopa vähän itsestäsi.
Kirjoittaja: Krista Mård, kmard(a)ulapland.fi