Luovuus matkailussa

Matkailututkimuksen kandidaatin seminaarin teema vuonna 2022 oli Luovuus matkailussa. Toimeksiantajana toimimme tällä kertaa itse matkailututkimuksen oppiaineena. Tutkielmissaan opiskelijat pohtivat matkailun ja luovuuden suhdetta monipuolisesti eri näkökulmista. Luovuus matkailussa tutkimusaiheena tuore, mutta sitäkin ajankohtaisempi. Monitieteinen matkailututkimus on helppoa jo itsessään nähdä luovana tieteenalana, mutta miten siirtää luova tieto matkailutoimialalle?

Vaikka matkailijoista on tullut entistä luovempia, monessa mielessä matkailun ”tuottajia”, luovaa matkailua ei nähdä erillisenä matkailun tyyppinä, vaan laajemmin tarpeena uudelle ajattelulle matkailussa. Tutkielmissaan opiskelijat pohtivat muun muassa, mitä on luova matkailusuunnittelu, miten luovat alat (taide-, media-, viestintä- ym.) ja matkailuala voisivat tehdä tiiviimpää yhteistyötä tulevaisuudessa, sekä millaista on luova tiedolla johtaminen matkailussa. Matkailun tuotekehitykseen liittyen käsiteltiin teemoja, kuten kokemuksen muotoilu, pelillisyys, tarinallisuus, lähimatkailu ja laajennettu todellisuus.

Seminaarissamme luovuutta ei siis asetettu matkailun kohteeksi, vaan tavaksi tehdä. Luovaa osaamista tunnistettiin jo lukuisista matkailukäytänteistä, esimerkiksi matkailutyöstä, ja nostettiin uusin näkökulmin sekä käsittein tieteelliseen keskusteluun. Tutkielmissa luovuus merkitsee mm. mielikuvitusta, unelmia, elämyksiä, osallisuutta, innovaatioita, kokemusta ja liikettä. Tulevaisuusorientoituneita ideoita kehitellään niin matkailijoiden, paikallisten, yrittäjien, kehittäjien, tutkijoiden kuin matkailualueen ja yhteiskunnankin perspektiivistä. Luovien ratkaisujen etsintä lähtee opiskelijoiden tietoisuudesta matkailualaa koettelevista tutuista ja myös uusista ennakoimattomista haasteista, kuten ilmastonmuutos ja koronapandemia, ja johdattaa pohdintoihin uusista tavoista matkailla ja tulkita matkailun kehitystä.

Lisätietoja aiheesta:

Seminaarin ohjaajat: Maria Hakkarainen (maria.hakkarainen(at)ulapland.fi) ja Anna-Emilia Haapakoski (anna-emilia.haapakoski(at)ulapland.fi)

Kiitos opiskelijat mielenkiintoisista ja luovista näkökulmista matkailun tutkimukseen!

Kuva: Jack Delulio, Unsplash

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s