Happi loppuu jo ennen määränpäätä – mitä tehdä, kun lentäminen pelottaa? // 10.4.2022

Uimavaatteet matkalaukussa, matkalippu Teneriffalle taskussa ja istumapaikka 20C. Lentokone rullaa kohti kiitorataa, ja miehistö valmistautuu nousukiitoon. Sydämesi hakkaa, puristat istuimesi käsinojia rystyset valkoisina ja koitat ajatella jotain muuta. Tuttua?

Monille on.

Turvallisuus

Turvallisuus on yksi elämän perusedellytyksistä ja tärkeimmistä perustarpeista1.

Turvallisuustietoisuus onkin aikamme keskeisimpiä ilmiöitä ja heijastuu myös matkailuun. Matkailun turvallisuudelle ei ole yhtä yleispätevää määritelmää, mutta yleisenä lähtökohtana on tavoitella koko matkailuprosessin häiriöttömyyttä.1 Ilmailualalla tavoite toteutuu varsin hyvin, sillä esimerkiksi vuoden 2018 aikana 4,3 miljardia matkustajaa lensi turvallisesti 46,1 miljoonaa lentoa2.

Lentäminen on siis turvallisin pitkien matkojen matkustusmuoto, mikä johtuu muun muassa siitä, että lentoturvallisuutta kehittävät ja säätelevät useat eri tahot2. ”Turvallisuuden moniulotteisuuden takia sitä voidaan käytännön toimijatasolla luoda ja ylläpitää ainoastaan verkostoissa ja ketjuissa. Toimimalla yksin ei saavuteta optimaalista turvallisuutta.”1 Lisäksi lentokoneet on suunniteltu ja rakennettu tarkasti määrättyjen turvallisuusvaatimusten mukaan2. On todennäköisempää kuolla omassa kodissaan putoamalla taloustikkailta kuin saada surmansa lentokoneessa3.

Tästä huolimatta noin 35% maailman väestöstä pelkää lentämistä4.

Kuva: Pixabay

Pelko

Pelkoa ei tule kieltää. Se on hyvin voimakas ja luonnollinen tunne sekä tärkeä osa ihmisen elämää. Se voidaan ajatella jopa positiivisena tunteena. Pelko tekee ihmisestä varovaisen ja vaaratilanteessa herkistää aistit äärimmilleen.3  Myös lentopelko on normaali tunne ja täysin ymmärrettävä. Vaikka esimerkiksi auto-onnettomuuksia tapahtuu prosentuaalisesti enemmän2, on yksittäisten lento-onnettomuuksien volyymi ja uhrien määrä lähes aina suurempi.

Lentopelkoa voi kokea monella tavalla. Jotkut pelkäävät jo viikkoja ennen matkaa, jotkut lentokentälle saapuessaan, jotkut astuessaan lentokoneeseen, ja joillekin jokin tietty lennon vaihe, usein nousu tai lasku, voi olla pelottava.3

Samoin lentopelon syyt ovat moninaiset. Tutkimusten mukaan yleisempiä pelon aiheuttajia ovat tuntemattomat äänet lennon aikana, huono sää sekä lentoyhtiö, jonka lennolla matkustaja sillä hetkellä on3. Joskus kyse on vain ennakkoluuloista ja vääristä käsityksistä lentämistä ja lentoturvallisuutta kohtaan2. Lisäksi muunlaiset pelot, kuten suljetun tai korkean paikan pelko, tyypillisesti liittyvät lentopelkoon, jolloin varsinainen lentopelko saattaa olla vain jäävuoren huippu2, 3.

Muistilista lennolle

Psykologisesta näkökulmasta lentopelko on samanlainen kuin muut fobiat. Siitä kärsivää ei voi vain käskeä ryhdistäytymään.4  Lentopelon suhteen kannattaa olla armollinen itseään kohtaan. Koska lentäminen ei useimmille meistä ole jokapäiväinen tapahtuma, tulisi lievä jännitys hyväksyä.3 Lentopelkoa voi myös pyrkiä itsenäisesti hallitsemaan eri tavoin:

– Ajattelemalla positiivisesti

– Pyrkimällä rentoutumaan

– Hengittämällä tasaisesti, rauhallisesti ja rytmisesti

– Varaamalla ajanvietettä lennon ajaksi

– Hankkimalla oikeaa informaatiota lentokoneiden turvallisuudesta.3

Kun antaudumme pelottavaan tilanteeseen, voimme muuttaa pelkoa ja samalla oppia toimivan tavan auttaa itseämme tehostamalla kontrollia. Näin saavutamme tilanteen hallinnan ja voimme rauhallisin mielin nauttia turvallisesta matkanteosta.3

Sonja Järvinen

Lähteet

1. Iivari, P. (2017). Matkailun turvallisuus. Teoksessa J. Edelheim & H. Ilola (toim.), Matkailututkimuksen avainkäsitteet (s. 188–192). Rovaniemi: Lapland University Press.

2. Salmi, E. (2020). Lentopelon vaikutus matkustusvalintoihin. Opinnäytetyö. Haaga-Helia, Matkailun liikejohdon koulutusohjelma.

3. Kinnunen, P. (2001). Lentopelko hallintaan. Helsinki: WSOY.

4. Foreman, E.I. & van Gerwen, L. (2008). Fly away fear: Overcoming your fear of flying. London: Karnac.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s