Milloin lapsi on onnellinen matkantekijä? // 6.8.2021

Matkustavat lapset haluavat kokea onnea ja iloa matkallaan. Heille matka yhdessä aikuisen kanssa on lupaava ja odotuksia täynnä. Jännitystäkin on ilmassa, niin lapsella kuin aikuisella. Miten turvataan lapselle onnellinen matka?

Lapsen temperamentti ja onnellisuus

Lapset ovat erilaisia niin fyysisesti, tiedollisesti, persoonallisuudeltaan ja temperamentiltaan. Joillakin on jatkuvasti energiaa touhuta ja siirtyä vauhdikkaasta toiminnasta toiseen, toiset taas ovat enemmän vetäytyviä.  Jos matkakohde on uusi, entuudestaan tuntematon, lasten erot temperamentissa tulevat esiin. Aleksander Thomas ja Stella Chess1 erottavat 3-7-vuotiailla lapsilla kolme eri temperamenttityyppiä: helppo, vaikea ja hitaasti lämpenevä temperamentti. Lapset, joilla on helppo temperamentti, sopeutuvat helposti uusiin tilanteisiin ja ihmisiin, ovat touhukkaita, ulospäin suuntautuneita ja yleensä hyväntuulisia. Vaikea temperamentti näkyy epäluuloisuutena ja uusien tilanteiden ja ihmisten välttelynä. Lapset, joilla on hitaasti lämpenevä temperamentti, tarvitsevat aikaa sopeutuakseen uuteen tilanteeseen tai ympäristöön. Ajan myötä he yleensä tuntevat olonsa mukavaksi ja ovat myönteisiä ja sosiaalisia.

Aktiviteetit ovat tärkeitä matkustavalle lapselle.

Suunniteltaessa matkailuaktiviteetteja lapsille ja haluttaessa tarjota jokaiselle lapselle onnellinen ja hyvä matka, on tärkeää pitää mielessä Liisa Keltikangas-Järvisen2 toteamus, ettei mikään temperamentti ole toista parempi. Kyse on lapsen tavasta vastata uusiin ulkoisiin ärsykkeisiin, odotuksiin tai vaatimuksiin. Temperamentista riippuen lasten vastaanottavaisuus, mieliala, keskittymiskyky, päättäväisyys, sopeutuvuus ja aktiivisuus vaihtelevat. Matkailuaktiviteeteissa on tärkeä ottaa huomioon lasten erilainen temperamentti, ettei tule suosineeksi lapsia, jotka sopeutuvat nopeasti uusiin tilanteisiin ja tarttuvat aktiviteetteihin innolla, nopeasti ja vaivatta.

Leikeistä iloa ja onnea

Leikki antaa lapselle mahdollisuuden iloon ja onnellisuuteen. Mieluisaan leikkiin uppoutuessaan lapselta voi kadota ajantaju, tietoisuus ympäristöstä häviää ja lapsi kokee olevansa vahvasti osallinen leikin tapahtumissa, nautinnollisen flow-tilan kaltaisesti 3. Tällaisia leikkejä voivat olla erilaiset harjoittelu-, symboli-, sääntö- ja roolileikit, mielikuvitusleikit sekä peuhu- tai riehuleikit 4.  Lapset luovat leikkiessään,  ja he voivat käsitellä matkakohteessa olevia asioita, esineitä ja virikkeitä itselleen ymmärrettäviksi ja mieluisiksi. Mielikuvitukselle ja leikkirooleille kannattaa antaa tilaa, koska ne voivat auttaa lasta jäsentämään uutta ympäristöä 5.

Vapaus, turvallisuus ja kiireettömyys lapsen onnellisen matkan perusteina

Lapsi on onnellinen matkantekijä silloin, kun hänestä huolehditaan niin, ettei hänellä ole huolta ruoasta, juomasta, kylmyydestä tai muista perustarpeista. Aikuisen turva ja huolenpito ovat tärkeitä. Niitä lapsi ei itse osaa edes pyytää, mutta jos hän jää niistä paitsi, silloin muu toiminta ja tekeminen jää taka-alalle. Onnelliseksi hänet saa vapaus leikkiä, iloita, nauttia sekä olla oma itsensä ilman paineita tai kiirettä.

Lapsi ei ole vain tulevaisuuden matkaaja, vaan hän on matkailija oman itsenään, tässä ja nyt, lapsena, sellaisena kuin on.

Oskari Määttä

Lähteet

1 Thomas, A. & Chess, S. (1977). Temperament and development. New York: Brunner/Mazel.

2 Keltikangas-Järvinen, L. (2004). Temperamentti – ihmisen yksilöllisyys. Helsinki: WSOY.

3 Rantala, T. (2005). Oppimisen iloa etsimässä – kokemuksen etnografiaa alkuopetuksessa. Väitöskirja. Acta Universitatis Lapponiensis 88. Rovaniemi: Lapin yliopistopaino.

4 Köngäs, M., Määttä, K. & Uusiautti, S. (2021). Participation in play activities in the children´s peer culture. Early Child Development and Care, ifirst, https://doi.org/10.1080/03004430.2021.1912743

5 Kangas, S. (2008). Sateenvarjon alla. Etnografinen tutkimus autististen lasten vuorovaikutuksesta ja leikistä. Väitöskirja. Acta Universitatis Lapponiensis 136. Rovaniemi: Lapin yliopisto.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s