Minä, aivan tavallinen sateenkaarimatkailija // 4.8.2021

Sateenkaarimatkailija ei ole erityinen. Identiteetti muokkaa ihan jokaisen kokemusta matkailukohteista, ja liikkuessamme tutun ympäristön ulkopuolelle psykologinen turvallisuus on avainroolissa. Se tekee meistä kaikista yksilöllisiä tavismatkailijoita, joiden kohtaaminen vaatii hereillä oloa.

”Homoseksuaalisuus on virallisesti laitonta Tansaniassa. Seurauksena voi olla 14 vuoden vankeusrangaistus.”1

”Harvat maat ovat yhtä sateenkaariystävällisiä kuin Alankomaat. Sateenkaarimatkailijoilla on huomattavat vapaudet ja kaikenikäisten ihmisten hyväksyntä. Syrjintä seksuaalisen suuntautumisen perusteella ei ole vain laitonta vaan myös moraalisesti ei hyväksyttävää.”2

Kuten useimmat vapaa-ajan matkailijat, aloitan matkani unelmoimalla. Unelmoin kauniista luonnosta, pittoreskeista pikkukaupungeista, vilkkaista metropoleista, arjesta erottavista elämyksistä. Minä, sateenkaarimatkailija, tarkistan kuitenkin hyvin varhaisessa vaiheessa matkani suunnittelua matkaoppaan LGBT travelers -osion. Edelleen joka kolmannessa maailman maassa homoseksuaalisuus on kriminalisoitu3, joten yksi keskeisimpiä kysymyksiä minulle on, miten turvallisin mielin voin lähteä unelmieni kohteeseen.

Rankaistaanko minua sen vuoksi, kuka olen?

Sosiologia tarjoaa olennaisia näkökulmia sateenkaarimatkailijan tarkastelemiseksi. Oma identiteetti, jota rakentavat myös sukupuolemme ja seksuaalinen suuntautumisemme, muotoilee kokemustamme tiloista, joissa liikumme, ja merkityksiä, joita niihin liitämme4. Lisäksi kokemuksemme ihmisinä ovat sukupuolittuneita eikä siis voida olettaa, että ne olisivat samankaltaisia kuin muiden5. Minä, valkoinen, länsimainen, korkeasti koulutettu, yli suomalaisten keskitulon tienaava, kaupunkilainen panseksuaali nainen koen erilaiset tilat kuten matkailukohteet tai arkiympäristöni hyvin eri tavoin kuin suuri osa kanssakulkijoistani tällä yhteisellä pallollamme. Meitä kaikkia yhdistää sama perusturvallisuuden tarve.

Ratsula ja Viljanen määrittelevät: ”Psykologinen turvallisuus on yksilön tunne siitä, että hän voi pelkäämättä tuoda esiin omia ajatuksiaan ja ideoitaan ilman, että hänen luottamustaan … käytetään väärin. Psykologisen turvallisuuden taso jää vääjäämättä alhaiseksi, jos vähättelyn tai rangaistuksen riski on iso.”6 Rangaistuksen ei tarvitse tarkoittaa edes mitään niin radikaalia kuin alun esimerkin pitkä vankeus. Kyse voi olla erillisten vuoteiden tarjoamisesta kahdelle yhdessä matkaavalle naisoletetulle tai ravintolalaskun ojentamisesta kysymättä pariskunnan ”miehisemmältä” näyttävälle osapuolelle. Ne ovat arkisia rangaistuksia heteronormista poikkeamisesta.

Sateenkaarimatkailijan todellisuus poikkeaa valtaväestön todellisuudesta. Sen pitäminen mielessä auttaa tarjoamaan hyviä matkailukokemuksia. Kuva: Sara Anttila.

Yhdenvertaisuutta, ei erityiskohtelua

Matkailualan toimijana saatat nyt miettiä, että sinun olisi tärkeää tunnistaa sateenkaarimatkailija, jotta voit luoda hänelle turvallisen kokemuksen. Mistä siis tunnistat meidät? Et yhtään mistään, sillä et yksinkertaisesti voi minkään ulkoisesti havaittavan seikan perusteella tietää, miten henkilö itsensä määrittelee.

Sateenkaarimatkailijaa voi olla hyödyllistä tarkastella esimerkiksi sosiologian yhden paradigman, fenomenologian, linssin läpi. Fenomenologiaan liittyy ajatus, että yhteiskunta syntyy ihmisten tapojen, vuorovaikutuksen ja jaettujen oletusten kautta. Sen vuoksi fenomenologia pyrkii ymmärtämään, miten yksilö tulkitsee ja luo maailmaa oletusten, motiivien, tunteiden ja mielikuvien kautta.7 Ne ovat keskeisiä kysymyksiä, kun mietimme sateenkaarimatkailijoiden ja valtaväestön kohtaamisia eri kulttuureissa. Olennaisia näkökulmia niin tutkimuksen kohteiksi kuin käytännön matkailualan työssä huomioitavaksi ovat esimerkiksi se, millaisia mielikuvia liitämme sateenkaarimatkailijoihin, millaisia mielikuvia sateenkaarimatkailijat liittävät eri kohteisiin ja kulttuureihin ja millaiset vuorovaikutustilanteet luovat psykologista turvallisuutta tai turvattomuutta.

Käytännön tilanteissa voimme jo nyt toimia tiedostavasti. Kun toisen ihmisen kohdatessamme muistamme, että suurella todennäköisyydellä oma kokemuksemme poikkeaa toisen kokemuksesta suurestikin, otamme jo askeleen turvallisuuden luomiseksi.

Samaan aikaan, kun lisätiedon ja -ymmärryksen luominen auttaa meitä ymmärtämään erilaisia todellisuuksia ympärillämme paremmin, meidän ei arjessa oikeastaan edes tarvitse tunnistaa sateenkaarimatkailijaa. Hän on aivan tavallinen, samaan aikaan yhteisöllinen ja yksilöllinen matkailija, joka haluaa tulla kohdatuksi omana itsenään.

Sara Anttila

Lähteet

1 Fitzpatrick, M., Butler, S., Ham, A. & Hardy P. (2015). Lonely Planet Tanzania. Hawthorn: Lonely Planet.
2 Ver Berkmoes, R. & Zimmerman, K. (2013). Lonely Planet The Netherlands. Hawthorn: Lonely Planet.
3 Mendos, L. R. (2019). State-Sponsored Homophobia 2019: Global Legislation Overview Update. Geneva: ILGA. Haettu 24.6.2021 osoitteesta https://ilga.org/downloads/ILGA_World_State_Sponsored_Homophobia_report_global_legislation_overview_update_December_2019.pdf
4 Poria, Y. (2007). An Israeli lesbian’s travel experience: A heterosexual man’s interpretation of her diary. Teoksessa A. Pritchard (toim.), Tourism and gender embodiment, sensuality and experience (s. 251– 262). Wallingford: CABI.
5 Pritchard, A., Morgan, N. & Sedgley, D. (2007). In search of lesbian space? The experience of Manchester’s Gay Village. Teoksessa A. Pritchard (toim.), Tourism and gender embodiment, sensuality and experience (s. 273–289). Wallingford: CABI.
6 Ratsula, N. & Viljanen, S. (2020). Missä kantimissa työyhteisössäsi on psykologinen turvallisuus? Haettu 24.6.2021 osoitteesta https://blog.oppia.fi/2020/02/06/missa-kantimissa-tyoyhteisossasi-on-psykologinen-turvallisuus/
7 Holden, A. (2005). Tourism studies and the social sciences. London: Routledge.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s