Jäteyhteiskunta ja matkailu

Matkailututkimuksen opiskelijat pohtivat vuoden 2021 kandidaatintutkielmissaan matkailun ja jätteen suhdetta monipuolisesti eri näkökulmista. Kandidaattiseminaarin toimeksiantajana toimi Jäteyhteiskunta: aineellisen ylimäärän kanssa eläminen -hanke.

Matkailun ja jätteen kytköstä on toistaiseksi tutkittu varsin vähän etenkin suomalaisessa matkailututkimuksessa. Muoviroskan pilaamat turistirannat ovat jo osa tyypillistä matkailukuvastoa, mutta matkailujätteen tutkimus on keskittynyt enemmän näkymättömämpään jätteeseen. Kohteena on ollut erityisesti hiilidioksidipäästöt ja siihen liittyen lentomatkailu ja hiilijalanjälki.

Jäte kaikissa olomuodoissaan on merkittävä osa yhteiskuntaa, mutta se halutaan usein häivyttää katseilta piiloon. Keskusteluissakin jäte ilmenee eniten juuri hävittämiseen liittyen. Tämä paradoksi on matkailussa aivan erityisen kiinnostava. Matkailusta yhtäältä syntyy monenlaista jätettä ja toisaalta matkakohteiden vetovoimaisuus perustuu usein puhtaaseen imagoon.

Kandidaatintutkielmissaan opiskelijat tarkastelevat jätettä – jätteen tuottamista, hävittämistä ja hallintaa – niin matkailijoiden, yrittäjien, paikallisasukkaiden, kehittäjien, tutkijoiden kuin matkailualueiden perspektiivistä.

Lisätietoja aiheesta:

Seminaarin ohjaajat Maria Hakkarainen (maria.hakkarainen(at)ulapland.fi) ja Salla Jutila (salla.jutila(at)ulapland.fi)

Kiitos Jäteyhteiskunta-hankkeelle mielenkiintoisesta toimeksiannosta!

Photo by Ishan@seefromthesky on Unsplash

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s