Ympäristöetiikka matkailussa // 6.6.2020

Katsoin Marrakechissa tapahtuvaa hevostoimintaa pahalla mielellä. Ontuva hevonen veti kärryissä istuvia turisteja loivaa ylämäkeä ylös. Tämä on yleistä, tämä on turistien suosimaan toimintaa, tämä on matkailuliiketoimintaa.

 Ympäristöetiikka sitoutuu oppialana filosofiaan, sovellusetiikkaan ja ympäristötieteisiin. Matkailututkimuksessa ympäristöeettisiä näkökulmia ei ole vielä juurikaan sovellettu ja täten uusia innovatiivisia analyyseja tarvitaankin.1 Ympäristöetiikan vastuualueet eivät rajoitu vain ihmisen ja luonnon väliseen vuorovaikutukseen vaan myös pyrkimykseen määritellä ihmisen velvollisuus sitoutua ympäröivän luonnon suojeluun.2

Ympäristöetiikkaa voidaan soveltaa matkailussa monin tavoin. Matkailuliiketoiminta hyötyy usein ympäröivästä luonnosta joko välillisesti tai välittömästi. Ihana veneretki otetaan juuri sinne merikilpikonnien elinalueille tai ratsastusretki kuumimpana päivänä sinne kanjoniin, jonka muotoutumisessa on mennyt tuhansia vuosia. Ympäristöetiikan eri näkökulmilla voidaan tutkia esimerkiksi matkailuliiketoiminnassa käytettävien eläinten oikeuksia ja ihmisen vastuuta näiden hyvinvoinnin kannalta.

oranki
Orangista on tullut yksi globaalin ekokatastrofin kansikuvaeläimistä. Kuva: Krista Riekkinen

Yksi ympäristöetiikan kiinnostavimmista näkökulmista on antroposentrismi eli ihmiskeskeisyys. Tämän filosofisen näkökulman mukaan ihminen on kaiken keskipiste ja ainoa olennainen kokonaisuus. Näkökulman mukaan ihminen on myös luonnon yläpuolella ja ihmisellä on täten oikeus kaikkiin käytettävissä oleviin resursseihin niin elottomassa kuin elollisessakin luonnossa.3

Antroposentrismiä sovelletaan ympäristöetiikassa erityisesti, kun lähdetään tutkimaan ihmisen perimmäistä motiivia suojella ja säilyttää ympäröivää luontoa.

Matkailuhan on ihmiskeskeisintä ja hedonistisintä toimintaa ikinä. Tuskin kukaan matkustaa voidakseen huonosti ja ollakseen onneton koko matkan ajan. Antroposentrismillä voidaan oikeuttaa matkailuliiketoiminnassa käytettävien resurssien käyttö, mutta myös niiden suojelu. Sillä yleensä suurin motiivi jonkin asian suojeluun on sen säilyttäminen tuleville sukupolville. Suurena motiivina matkailuliiketoiminnalle onkin siis näistä resursseista taloudellisesti hyötyminen myös tulevaisuudessa.

Hallitusten ja järjestöjen tulisi käyttää matkailun suunnittelua välineenä hallitakseen matkailukehityksen kielteisiä vaikutuksia. Pitkällä aikavälillä menestyvän liiketoiminnan kannalta olisi tärkeää, että yritys ottaa huomioon myös ympäristövalinnat. Näin tuleville sukupolvillekin jää mahdollisuus nauttia samoista aktiviteeteista.4

 Palatakseni vielä marrakechilaiseen hevoseen. Ympäristökysymykset ja eettiset arvot ovat nostamassa päätään matkailussa – näiden huomiotta jättäminen olisi huonoa matkailuliiketoimintaa. Antroposentrismin kautta hevosen elinolot voidaan oikeuttaa, mutta myös niiden parantamista voidaan suositella. Yleisesti ympäristöetiikan kautta voitaisiin tarkastella ihmisen velvollisuutta sitoutua hevosen hyvinvoinnin takaamiseen, mutta myös varmistaen matkailuliiketoiminnan jatkuminen kannattavana. Näiden oma- aloitteisesti vastuullisten toimien summana olisi täten menestyvä matkailualan yritys, joka toimisi eettisin perustein vahingoittamatta ympäröivää luomakuntaa ja sen eläimistöä.

Krista Riekkinen

 

Lähteet

1 Nykänen, T. & Höckert, E. (2017). Matkailun etiikka. Teoksessa J. Edelheim & H. Ilola (toim.), Matkailututkimuksen avainkäsitteet (s. 241–246). Rovaniemi: Lapland University Press.

2 Brennan, A. & Lo, Y.-S. (2015). Environmental ethics. The Stanford encyclopedia of philosophy. Haettu 20.5.2020 osoitteesta: https://plato.stanford.edu/entries/ethics-environmental/#pagetopright

3 Newman, J. & Robbins, P. (2011). Green ethics and philosophy: An A-Z guide. London: Sage Publication.

4 Holden, A. (2003). In a need of new environmental ethics for tourism? Annals of Tourism Research, 30, 94–108.

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s