Matkailun kasvaessa myös matkailijamäärät kasvavat, mikä tarkoittaa yhä enemmän vammaisia tai muihin vähemmistöryhmiin kuuluvia matkailijoita. Vähemmistöryhmänä voidaan pitää ihmisryhmää, joka ei kuulu enemmistöön, eli hallitsevaan ihmisryhmään. Koska vähemmistöjen tarpeet ja oikeudet ovat saaneet laajasti huomiota, on osoittautunut tarpeelliseksi panostaa esteettömyyteen mm. viestinnässä. Esteettömyys viittaa kaikille käyttäjille sopiviin ympäristöihin ja palveluihin sekä niiden saavutettavuuteen. Viestinnällinen esteettömyys taas on selkeää ja kaikki asiakkaat tavoittavaa tiedonvälitystä.¹
Yksi viestinnällisen esteettömyyden tavoitteista on antaa tarpeeksi tietoa tietystä tuotteesta tai palvelusta mahdollisimman monelle asiakkaalle. Näin he voivat helpommin päätellä, sopiiko kyseinen tuote tai palvelu heille. Viestinnällistä esteettömyyttä voi parantaa välittämällä tietoa monella eri tavalla, esimerkiksi netissä, televisiossa, sanomalehdissä, julisteilla jne., jotta se olisi mahdollisimman monen ulottuvilla.
Viestinnällisestä esteettömyydestä on myös hyvä huolehtia matkan joka vaiheessa, eli matkan suunnittelusta kotiinpaluuseen asti. Esimerkiksi matkaa suunniteltaessa asiakas voi vierailla eri verkkosivuilla. Viestinnällisesti esteetön verkkosivu antaa asiakkaille mahdollisuuden vaihtaa sivuston värejä, kirjainten kokoa ja tyyppiä, kieltä jne. Myös tekstitiedostojen kuuntelumahdollisuus ja kuuntelutiedostojen lukeminen auttavat.² Oli miten oli, asiakkaan on syytä saada ymmärtää, mitä hänelle tarjotaan, joten viestinnän täytyy olla selkeää.
Viestinnällistä esteettömyyttä voi siis parantaa ottamalla huomioon vähemmistöryhmien tarpeet. Mutta on syytä muistaa, että esteettömyys palvelee kaikkia ihmisiä, ei vain vähemmistöryhmiin kuuluvia.
Lisätietoa matkailun esteettömyydestä Lapissa saa osoitteesta Lapin yliopiston ja Lapin ammattikorkeakoulun Ennakoinnilla esteettömään vieraanvaraisuuteen -hankkeen internet-sivuilta.
Lähteet
1 Jutila, S. (2013). Matkailuympäristöjen esteettömyys. Teoksessa S. Veijola, (toim.), Matkailututkimuksen lukukirja (s. 115–128). Rovaniemi: Lapin yliopistokustannus.
2 Kyyrä, S. & Skantz, K. (2017). Viestinnällä esteettömään vieraanvaraisuuteen – Lapin matkailun alueorganisaatioiden verkkosivujen nykytila. Matkailututkimus, 13(1–2), 86–90.
2 Comments