Uusien tuotteiden yhteiskehittämistapahtuma osallistaa kävijäänsä

Rovaniemi Sustainability Jam

Tunnustelen tapahtuman nimeä pohtien, mikä teki paikallisesti pienestä, mutta globaalisti suuresta tapahtumasta niin mielenkiintoisen. Samanlaisia tapahtumia järjestettiin eri puolilla maapalloa yhtä aikaisesti ja tapahtumat olivat yhteydessä toisiinsa internetin välityksellä.

RSJ_Tapahtuma (2)
Rovaniemi Sustainability Jam Tapahtumapaikalla valmiina tutkimaan kokemusperäistä tietoa

 

Videoiden välittämä kokemusperäinen tieto

Katson tapahtuman aikana kuvattuja videoita. Ne kertovat enemmän kuin tuhat sanaa siitä, miksi osallistuin tapahtumaan ja mistä yhteiskehittämisen tapahtumassa oli kyse. Tapahtumassa joukko samasta aiheesta kiinnostuneita ihmisiä suunnitteli yhdessä tuotteita ja konsepteja kestävän kehityksen teemaan liittyen.

Edessäni avautuu videoituja kuvia tästä yhteiskehittämisen prosessista. Ne tarjoavat inspiraatiota, mutta samalla kuvien taakse kätkeytyy osallistujien sanatonta kokemusperäistä tietoa yhteisöllisesti innovatiivisista ja muistettavista tilanteista. Nämä asiat kiinnostivat minua, kun osallistuin tapahtumaan ja päätin tehdä tällaisista kokemusperäisistä asioista myös tutkimuksen.

 

Kansainväliset kohtaamiset synnyttävät innovaatioita

Tapahtumassa osallistujia oli useista maista. Tätä kautta muiden osallistujien vaikutus kokemuksiin oli suuri. Kokemuksia kertyi, kun osallistujat hankkivat tietoa tuotekehittämisen prosessista ja kulttuurien välisestä yhteistyöstä. Tapahtuman aikana he jakoivat paikallista tuntemusta eri näkökulmista käsin ja tapahtuman jälkeen vertasivat tuotoksiaan suhteessa muiden vastaaviin.

Samalla kestävän kehityksen teeman mukaiset arvot välittyivät uusiin yhteyksiin. Kanssaosallistujat tarjosivat tukeansa ja turvaansa uusien asioiden äärellä. Vastaavaa ei voi kokea ilman muita, sillä yhdessä koettu saa vahvistettua merkitystä. Kyse onkin siitä, että tapahtuma ja sen teema tarjoavat puitteet kohtaamisille, osallisuudelle, vuorovaikutukselle sekä innovaatioiden syntymiselle.

IMG_2058 (2)
Tapahtuman aikainen suunnitelma sovelluskonseptiin liittyeen

 

Itsensä ylittäminen – yhteiskehittämisen edellytys

Tutkimukseni tuloksena yhteiskehittämiseen perustuva kokemus syntyy, kun eletään yhteisen kehittämisen ehdoilla. Tällöin osallistujat sovittavat näkemyksiään yhteen. Se edellyttää osallistujalta itsensä ylittämistä tavalla, joka voi yllättää hänet itsensäkin.

Osallistujat olivat eri alojen opiskelijoita ja tulosten perusteella osallistujat etsivät yhteiskehittämisen tapahtumasta arjelle vastapainoa. He haluavat kehittyä ja omaksua jotakin uutta. Tällöin myös kohdatut haasteet ja vaikeudet tekevät kokemuksesta kokemisen arvoisen. Osallistujat kokivat varmuutensa kasvavan kokonaisvaltaisen osallisuuden myötä ja kokemukset lisäsivät myös osallistujien mielikuvituksen käyttöä arkisissa tilanteissa. Tätä kautta vastapainon etsiminen rutiineille siirtyy resurssiksi tuleviin tilanteisiin.

 

Kokemukset yhteisön voimavaraksi

Merkitykselliseksi muodostui luovien ongelmanratkaisuideoiden jakaminen ja yhteisten työskentelytaitojen oppiminen. Yhteisestä kehittämisestä kumpuaa myös merkityksellistä kokemusperäistä tietoa koko yhteisön voimavaraksi. Pienet yhteiskehittämistapahtumat avaavat uusia mahdollisuuksia yhteisöllisille osallisuuden kokemuksille, jotka muodostuvat sopivasta toiminnallisten ja viihteellisten osa-alueiden suhteesta. Tällöin osallistava kokemus rakentuu oppimisen ja eläytymisen kokonaisuudesta, jolloin tapahtuma pitää sisällään suunnitellun ohjelman rinnalla yhdessä suunnattua toimintaa sekä kiireettömään keskusteluun perustuvaa vapaa-aikaa.

”Tutkimuksen tuloksena yhteiskehittämistapahtuma osallistaa kävijäänsä myös aitoudellaan, jolloin aitous kytkeytyy yhteen paikallisuuden, kiireettömyyden ja luovuuden kanssa.”

 

Avuksi matkailun tuotekehittämiseen

Yhteiskehittämistä kannattaa hyödyntää esimerkiksi matkailussa ottamalla paikallisia ja turisteja mukaan uusien matkailutuotteiden suunnittelutoimintaan, koska se tarjoaa antoisan kokemuksen osallistujille ja lisää samalla myös uusien tuotteiden sosiaalista kestävyyttä huomioimalla eri näkökulmia.

Pienimuotoiset kehittämistapahtumat ovat helppoja järjestää ja ne uudistavat alueen matkailuelämää. Matkailuyrittäjät saavat puolestaan yhteiskehittämisen kautta käyttöönsä toteuttamiskelpoisia ideoita sekä mahdollisuuden löytää monipuolisia yhteistyösuhteita.

Tapahtumakuva (2) (002)
Tapahtumakokemukset toimivat resurssina tuleviin tilanteisiin

 

Päivi Moisio

Kirjoittaja opiskeli matkailututkimusta Lapin yliopistossa Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutissa (MTI) ja valmistui äskettäin. Hän on tehnyt pro gradu tutkielmansa aiheesta ”Monikontekstinen kulttuurimatkailutapahtuma merkitysten muodostajana – Tapaustutkimus osallistujien yhteiskehittämisen kokemuksista”. Tutkielma on luettavissa Laudassa.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s