Organisaatiot matkailussa // 25.4.2017

 

Organisaatiot edustavat yhteistoiminnallisia järjestelyitä, joiden keskeisenä tarkoituksena on mahdollistaa organisaation olemassaolo ja toiminnan jatkuvuus1. Matkailutoiminnassa organisaatiot ovat tärkeässä asemassa. Organisaatiot luovat matkailulle konkreettiset puitteet, jolloin matkailu alueella on ylipäänsä mahdollista ja elinkeinoa voi harjoittaa. Myös organisaatiot, joita ei välttämättä yhdistetä suoranaisesti matkailuun, kuten Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY), joka muun muassa huolehtii maanteiden kunnossapidosta, mahdollistavat alueellisesti niin matkailijan kuin paikallistenkin välttämättömät tarpeet.

hallintotieteet 2 kuva1
Kuva: Aliisa Wiik

 

”Vaikka maakunnallisessa aluekehitystyössä maakunnan liitto on toiminnan kokoaja ja alueellisen yhteistyön kapellimestari, varsinaisen sisällön kehittämistyöhön tuovat siihen osallistuvat lukuisat alueella toimivat organisaatiot.”2

Tällaisia organisaatioita ovat esimerkiksi alueella sijaitsevat ravintolat ja elämyksiä tarjoavat ohjelmapalveluyritykset. Organisaatioiden jaottelu tiettyihin lokeroihin saattaa estää laajemman yhteistyön eri tahojen välillä. Siksi varsinkin matkailua alueellisesti suunnitellessa organisaatiot tulisi nähdä yhdenvertaisina mahdollisuuksina, joiden monipuolinen hyödyntäminen edesauttaisi kehitystä ja toiminnan jatkuvuutta matkailualueilla.

Koska matkailualueet ovat rajallisia, on tärkeää, että niitä hyödynnetään mahdollisimman kokonaisvaltaisesti ja vastuullisesti. Tällöin kilpailusta huolimatta yhteistyön merkitys korostuu alueen matkailuorganisaatioiden, kuten pienyritysten, kesken. Yhteistyö mahdollistaa organisaatioiden toimivuuden ja tiedon välittymisen matkailijoille. Esimerkiksi ulkomailta saapuvan matkailijan on helpompi löytää erilaisia palveluita, jos paikallinen hotelli tekee yhteistyötä muiden yritysten kanssa mainostamalla näiden tarjoamia mahdollisuuksia.

hallintotieteet 2 kuva2
Kuva: Milla Siivonen

 

Aliisa Wiik ja Milla Siivonen

 

 

 

Lähteet:

1 Harisalo, R. (2010). Organisaatioteoriat. Tampereen Yliopistopaino.

2 Mäkinen, M. (2008). Ajankohtaisia haasteita alueiden kehittämisessä. Hallinnon tutkimus, 27(1), 66-70. Haettu 4.4.2017 osoitteesta http://elektra.helsinki.fi/se/h/0359-6680/27/1/ajankoht.pdf.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s