Filosofia, etiikka ja moraali – mitä ne tarkoittavat matkailussa? // 19.9.2016

 

Matkaa suunnitellessa ei aina tule sen suuremmin pohdittua, miksi matkalle lähdetään. Äkkiseltään moni varmaan vastaisi: ”Koska matkustaminen on hauskaa” tai ”Kaipaan irtiottoa arjesta”. Syvällisemmällä tasolla on kuitenkin paljon syitä sille, miksi matkustaminen koetaan erityisen mukavana asiana ja miksi arjesta halutaan välillä pois. Matkakohdetta valittaessa voi vaihtoehtoja olla useita, mutta yleensä ne on kuitenkin jollain tapaa rajattu. Matkalle lähtijällä on päässään jonkinlainen mielikuva siitä, millaisia kokemuksia hän matkaltaan haluaa, ja tältä pohjalta hän etsii kohdetta, jossa mielikuvat ja haaveet parhaiten voisivat toteutua. Tässäkin vaiheessa voidaan kysyä, miksi tietynlaisten kokemusten etsiminen on niin tärkeää. Mitä matkalta halutaan ja miksi?

 

jemina-1 jemina-2

Kumman kohteen valitsisit? Miksi?

Filosofia on asioiden kyseenalaistamista ja ihmettelyä. Yllä olevan kaltaista pohdintaa voi jokainen matkailija harjoittaa, ja tällainen oman toiminnan kyseenalaistaminen voi tuoda jokaisen ajatusmaailmaan uudenlaisia ulottuvuuksia. Myös matkailun tutkimuksessa filosofia näkyy kysymyksinä. Matkailu ja filosofia yhdistyvät vahvasti kysymyksissä totuudesta, kauneudesta ja hyveellisyydestä. Kysymys totuudesta on matkailun tutkimuksessa läsnä samalla tavalla kuin muussakin tutkimuksessa. Tutkimuksessa oleellista on tieto, ja filosofia pohtii, mitä on tieto ja mikä on sen suhde totuuteen. Suuressa roolissa matkailussa ovat kauneus ja estetiikka, sillä matkailijalla on tapana hakeutua paikkoihin, joista hän saa esteettistä nautintoa. Silti kauneuden merkitys matkailussa on kiinnostanut tutkijoita vain vähän, ja huolimatta nykymaailmassa vallitsevista vahvoista kauneuskäsitteistä, ei tästä aiheesta matkailun piirissä ainakaan filosofisesti kovinkaan paljon keskustella. Hyveellisyys linkittyy suoraan matkailun etiikkaan ja moraaliin, ja tästä aiheesta sanottavaa onkin jo enemmän.1

Niin matkailututkimuksen kuin matkailijoidenkin keskuudessa on parina viime vuosikymmenenä pohdittu aiempaa enemmän sitä, millainen matkailutoiminta on oikein ja vastuullista. Eettiset kysymykset ovat nousseet isoksi osaksi matkailua. Etiikka on filosofian osa-alue, jossa pohditaan, mikä on hyvää ja oikein ja mikä pahaa ja väärin. Etiikka pitää sisällään lukuisia eri teorioita, joita voidaan matkailussa ja sen tutkimuksessa hyödyntää, kuten eettisten ratkaisujen hyötyjä pohtiva utilitarismi sekä ihmisten oikeuksia korostava liberalistinen etiikka.2 Matkailu ja filosofia linkittyvätkin yhteen selvimmin pohdittaessa matkailun eettisyyttä ja moraalisia seikkoja.

Moraalista puhutaan usein etiikan yhteydessä, arkikielessä jopa sen synonyymina. Filosofiassa kuitenkin moraali ja etiikka tarkoittavat eri asioita. Filosofinen etiikka analysoi oikean ja väärän suhdetta, kun taas moraali tarkoittaa jokaisella ihmisellä olevaa käsitystä oikeasta ja väärästä sekä hyvästä ja pahasta. Etiikka on moraalifilosofiaa, eli se tutkii ja pohtii moraalia, ihmisten ajatusmaailmaa hyvän ja pahan suhteen sekä tapaa toimia oikein tai väärin. Matkailun etiikka näin ollen tarkoittaa matkailun ja matkailualalla toimimisen yhteydessä vallitsevien moraalisten käsitysten filosofista tutkiskelua.2 Mielenkiintoiseksi tämän tekee se, että matkailijat tulevat eri puolilta maailmaa, erilaisista kulttuureista ja siksi matkailijoiden moraaliset käsitykset voivat erota toisistaan hyvinkin paljon. Tulevissa blogiteksteissä pureudutaan tarkemmin moraaliin ja eettisyyteen sekä niiden tutkimukseen matkailussa.

 

Jemina Petroff

 

Lähteet:

1 Tribe, J. (2009). Philosophical issues in tourism. Bristol: Channel View Publications.

2 Nykänen, T. & Veijola, S. (2015). Matkailun etiikka. Teoksessa S. Veijola (toim.), Matkailututkimuksen lukukirja. (s. 87-98). Rovaniemi: Lapin yliopistokustannus.

Kuvat: Jemina Petroffin henkilökohtainen arkisto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s