Ympäristötieteiden tehtävä on tutkia ympäristöä ja siihen liittyviä ongelmia. Tutkimustuloksista saadun tiedon avulla pyritään löytämään ratkaisuja ympäristöongelmiin, lisäämään ihmisten tietoisuutta niistä ja parantamaan ympäristön tilaa. Ympäristöasiat ovat tärkeitä liitoskohtia myös matkailulle, sillä usein matkakohteeksi valikoituvat maisemallisesti tärkeät, ilmastollisesti suotuisat ja luontoympäristöllisesti näyttävät kohteet.
Matkailusta aiheutuu 5% koko maailman hiilidioksidipäästöistä, ja ala kasvaa edelleen nopeasti1. Samalla kuitenkin ihmisten ympäristötietoisuus on vuosien saatossa kasvanut2, vaikka se ei aina välttämättä näy matkalla oltaessa. Ihmiset eivät jaksa tuolloin ajatella ekologista jalanjälkeään tai ympäristöystävällisiä valintoja, koska lomalla ollaan pois arjesta, eikä lomalla jaksa aina nipottaa.
Se, ettei aina jaksa nipottaa, näkyy kuitenkin valitettavan nopeasti ympäristössä tapahtuvina muutoksina ja ilmiöinä, jotka ovat tiukkaan kiinni matkailussa, matkailututkimuksessa ja ympäristötieteissä. Muutoksista suurimpana mainittakoon ilmastonmuutos sekä sen hidastamiseksi tähtäävät suunnitelmat ja toimet. Mutta mitä ilmastonmuutos tarkoittaa? Mikä saa sen aikaan, mitä se saa aikaan, ja mitkä asiat siihen vaikuttavat? Ja ennen kaikkea onko sen pysäyttämiseksi tehtävissä mitään?
Ilmastonmuutos on koko maailmaa koetteleva kriisi, josta johtuvat useimmat säiden ääri-ilmiöt sekä monet muut ihmisten ja muiden eliöiden elämää vaikeuttavat asiat. Ilmastonmuutoksen tuloksena ilmastomme lämpenee ja ekosysteemi muuttuu merkittävästi, jolloin elämä maapallolla vaikeutuu. Lyhyesti sanottuna elinympäristöt ympäri maailmaa tulevat muuttumaan radikaalisti paikasta riippuen tai riippumatta. Entä sitten?

Kun elinympäristöt muuttuvat, myös ekosysteemit tuhoututuvat tai joutuvat sopeutumaan uuteen ympäristöön. Hyvänä esimerkkinä voimme käyttää luonnon ekosysteemistä metsää: puita, kiviä, sammalia sekä siellä asustavia eliöitä. Luonnon ekosysteemi tarkoittaa yksittäistä luonnonjärjestelmää, joka muodostuu tietyllä alueella elävistä sekä toisiinsa vuorovaikutussuhteessa olevista elollisista eliöistä sekä elottomasta aineksesta. Ekosysteemien pysyminen ennallaan on luonnon tasapainon kannalta ensisijaista ja elintärkeää. Mikä sitten saa ilmaston lämpenemään ja sitä kautta ekosysteemit tuhoutumaan? Mikä polttoaine pyörittää tätä globaalia, tuhoisaa koneistoa? Meidän vastauksemme on öljy.
Öljyä on vaikea erottaa ihmisen jokapäiväisestä elämästä, sillä sitä löytyy muodossa tai toisessa oikeastaan kaikkialta: muoveista, keinokuiduista, lääkkeistä, maaleista, meikeistä, autojen, laivojen ja lentokoneiden bensatankeista, kaikkialta. Öljyllä on valtaa, ja se vaikuttaa maailmanpolitiikan lisäksi meidän arkipäivämme kautta niin matkailuun, matkailututkimukseen kuin ympäristötieteisiinkin. Peak oil tarkoittaa öljyn tuotantohuippua, ja vaikka termi ei itsessään liity suoraan ympäristötieteisiin tieteenalana, tai matkailututkimukseen tutkimusalueena, ovat sen välilliset ja välittömät vaikutukset molempiin niin suuret, että teorian esittelemättä jättäminen olisi suoranainen vääryys lukijoitamme kohtaan.
Tulevissa blogiteksteissämme avaamaamme lisää tässä johdannossa esittelemiämme kolmea käsitettä – ilmastonmuutosta, ekosysteemiä ja peak oilia – sekä niiden yhteyttä toisiinsa. Katsomme käsitteiden olevan niin keskeisiä linkkejä ympäristötieteiden, matkailun ja matkailututkimuksen välillä, että niiden avaaminen laajemmassa kontekstissa on mielestämme välttämätöntä.
Iida Järvelin, Sanna Kettunen ja Mikko Virta
Ps. Oletko muuten koskaan tullut ajatelleeksi, että matkailu voi olla myös pelastus taantuville ja uhanalaisille alueille? Matkailijoiden myötä alueiden suojelu yleistyy, ja yleinen tietoisuus ympäristöasioista lisääntyy. Tästä syystä matkailua tulisikin pyrkiä harjoittamaan kestävän kehityksen periaatteen mukaisesti, eli tyydyttämällä nykyhetken tarpeet viemättä tulevilta sukupolvilta mahdollisuutta tehdä samoin. Samalla tulee huomioida ympäristöasioiden lisäksi myös ihmisten sosiaaliset ja taloudelliset tarpeet.1
Jos et ole tullut ajatelleeksi, mutta kiinnostuksesi heräsi, niin lue ihmeessä seuraavakin blogitekstimme!
Lähteet:
1 Kalmari, H. & Kelola, K. (2009) Vastuullisen matkailijan käsikirja. Keuruu: Otava.
2 Kangas, H. (2007) Matkailijan rooli kestävässä matkailussa. Muuttuva matkailu – tietoa matkailusta ja matkailuelinkeinosta. Monitieteinen näkökulma matkailututkimukseen – Matkailualan verkostoyliopiston gradusatoa 2005-2006. Joensuun yliopistopaino.
Kuva: Outi Kugapin henkilökohtainen arkisto
Nyt oli kyllä mahtavaa kamaa!!!
TykkääTykkää